W dniach 17-19 marca 2022 roku odbył się finał Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Zespole Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, w którym udział wzięła uczennica naszej szkoły – Zuzanna Korzeń z klasy czwartej technikum żywienia i usług gastronomicznych. W tym roku tematem przewodnim olimpiady było „Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia”.
Do etapu centralnego zakwalifikowało się 33 najlepszych uczniów liceum i technikum z całej Polski. Zadaniem finalistów było przeprowadzenie procesu technologicznego, przygotowanie nakrycia stołu do wylosowanego menu oraz poprawienie jadłospisu w obecności komisji egzaminacyjnej. Zuzia poradziła sobie doskonale z tymi zadaniami i zajęła 9 miejsce w klasyfikacji końcowej, uzyskując tym samym tytuł laureata.
Nasza laureatka w nagrodę otrzymała indeks na kierunki związane z żywieniem i żywnością na wybranych uczelniach wyższych w całej Polsce. Uczennica otrzymała również nagrodę pieniężną oraz nagrody rzeczowe.
Zuzia przygotowywała się do olimpiady pod kierunkiem nauczycielek ZSEG Otwock Pani Katarzyny Szeląg i Ewy Jedynak w ramach Koła Wiedzy o Żywieniu.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
![](http://zseg.edu.pl/wp-content/uploads/2022/03/275904729_2164510653698932_8866507906001721045_n-1024x768.jpg)
![](http://zseg.edu.pl/wp-content/uploads/2022/03/276008945_1353824738380217_3813160877014284109_n-763x1024.jpg)
![](http://zseg.edu.pl/wp-content/uploads/2022/03/276027161_523736999180564_9041821781913517340_n-768x1024.jpg)