Nasi Stażyści poznali urocze uliczki miasta Spoleto podczas drogi do pracy oraz wspólnych spacerów.
W trakcie jednego ze spacerów młodzież odwiedziła dziedziniec i wnętrze zamku zwanego Rocca. Twierdza stała się rezydencją ważnych dostojników papieskich i lokalnych urzędników. Od 1816 r. do 1982 r. twierdza została przekształcona w więzienie. Po tym jak zamknięto więzienie, nie udało się już odtworzyć fresków, które w przeszłości zdobiły wnętrza zamku.
Stażyści odwiedzili również Dom Rzymski (Casa Romana). Domus datowany jest na I wiek n.e., a w jego pokojach, oprócz pięknych mozaik podłogowych, nadal zachował się typowy układ domów patrycjuszowskich, modnych od końca epoki republikańskiej do początków cesarstwa.
Podczas stażu młodzież spożywała posiłki typowe dla kuchni włoskiej. Włosi mają swoje flagowe dania, z których są bardzo dumni i które podbiły świat, np. pizza z różnymi dodatkami.
Siłą kuchni włoskiej jest jej prostota i jednoczesna dbałość o tradycję kulinarną. Włoska kuchnia bazuje przede wszystkim na mące, oliwie z oliwek, pomidorach, owocach morza, dobrej jakości mięsach, rybach, wędlinach i serach.
Nieodłączną częścią obiadu jest deser np. tiramisu, panna cotta, lody.
Tradycyjne włoskie śniadanie często składa się ze świeżo upieczonego rogalika, znanego cornetto, maczanego w kawie lub cappuccino. To prosty, ale niezwykle smakowity sposób na rozpoczęcie dnia.