„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem,
a Twoje lekarstwo powinno być pożywieniem”
Hipokrates
W piątek 17 marca 2023 roku w murach Zespołu Szkół Przetwórstwa Spożywczego im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Poznaniu odbył się finał centralnego etapu XXIV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności, do którego zakwalifikowało się 111 najlepszych uczniów liceów i techników z całej Polski, wyłonionych w eliminacjach okręgowych. Wśród nich Agnieszka Bąder, uczennica klasy IVd kształcąca się w zawodzie technik technologii żywności. Zadaniem finalistów było wykazanie się wiedzą i umiejętnościami z działu przetwórczego, analitycznego, ekonomicznego oraz technicznego podczas rozwiązywania testu, odpowiedzi ustnych, a także quizu w obecności komisji egzaminacyjnej.
Rzeczową wiedzą wykazała się Agnieszka, która w klasyfikacji końcowej zdobyła tytuł Laureata wspomnianej XXIV Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności.
Sukces uczennicy został nagrodzony. Otrzymała cenne nagrody rzeczowe, a także indeks na wybraną uczelnię wyższą w Polsce, nie tylko na kierunki związane z żywieniem i żywnością, ale też biotechnologię, chemię, ekonomię czy finanse i rachunkowość. Uzyskała również zaświadczenie, na podstawie którego została zwolniona z części pisemnej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, uzyskując wynik 100%.
Olimpiada była trójstopniowa, objęła etapy: szkolny, okręgowy i centralny, w których uczniowie startowali indywidualnie. Na każdym szczeblu wymagany był zakres wiedzy i umiejętności, który określa podstawa programowa kształcenia w zawodach technik technologii żywności oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.
Udział w Olimpiadzie sprawdzał nabyte podczas pracy z nauczycielem oraz samokształcenia wynikającego z realizacji swoich zainteresowań i pasji ucznia. Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana była w celu podniesienia poziomu kształcenia zawodowego, pobudzenia i rozwijania zainteresowań uczniów problematyką produkcji żywności, jej jakości i bezpieczeństwa, magazynowania i spedycji, konfrontacji możliwości osiągnięć uczniów z różnych szkół w tych dziedzinach oraz nawiązanie współpracy pomiędzy placówkami, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.
Organizatorem Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności był Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu – Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności we współpracy z Zespołem Szkół Przetwórstwa Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu.
Na zakończenie tegorocznej edycji Olimpiady zostały uroczyście wręczone nagrody i dyplomy laureatom oraz podziękowania nauczycielom za wyróżniające przygotowanie uczniów do zmagań w ogólnopolskiej rywalizacji.
Opiekunem merytorycznym,odpowiedzialnym za przygotowanie uczennicy do zawodów,był Pan mgr inż. Piotr Sabała – nauczyciel przedmiotów gastronomiczno-spożywczych oraz chemii.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów Agnieszce oraz jej opiekunowi.
![](http://zseg.edu.pl/wp-content/uploads/2023/03/336625198_736800887992449_7572582484972300777_n-1024x768.jpg)
![](http://zseg.edu.pl/wp-content/uploads/2023/03/336777796_167553859518699_2225773405268134556_n-768x1024.jpg)
![](http://zseg.edu.pl/wp-content/uploads/2023/03/334877066_587720016736666_7951775396388452812_n-1024x887.jpg)
![](http://zseg.edu.pl/wp-content/uploads/2023/03/334896693_1545824185929005_6045719591002279979_n-1024x768.jpg)