Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technikum Nr 1

Jeśli interesujesz się zdrowym stylem życia, chcesz promować dobre nawyki żywieniowe, a także chcesz się nauczyć  różnych technik kulinarnych, układać jadłospisy oraz organizować przyjęcia okolicznościowe to ten zawód   jest właśnie dla Ciebie! 

  • Możliwość uczestnictwa w szkoleniach zawodowych np.: z carvingu, dietetycznym, barmańskim czy baristycznym
  • Praktyki zawodowe w: restauracjach, hotelach, firmach cateringowych itp. (4 tygodnie w klasie III i 4 tygodnie w klasie 4) 
  • Praktyki zagraniczne
  • Projekty unijne
  • Zajęcia praktyczne prowadzone są w nowoczesnych, dobrze wyposażonych szkolnych pracowniach przedmiotowych
  • Okres nauki: 5 lat
  • Przedmiot w zakresie rozszerzonym: język angielski
  • Nauczane języki: angielski i niemiecki
  • Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminów zawodowych możesz uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych oraz przystąpić do egzaminu maturalnego
  • Każdy uczeń musi przystąpić do egzaminu zawodowego:

*HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań w klasie IV

*HGT.12 – Organizacja żywienia i usług  gastronomicznych w klasie V

PRZEDMIOTY ZAWODOWE: technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, procesy technologiczne w gastronomii, wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, zasady żywienia, obsługa klientów w gastronomii, planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej, organizacja produkcji gastronomicznej, język obcy w gastronomii.

  • Wybrać dalsze kształcenie w wyższych uczelniach na kierunkach, np.: żywienie człowieka, dietetyka i innych
  • Podjąć pracę  w zakładach gastronomicznych,  hotelach, restauracjach, cateringu
  • Prowadzić własną działalność gospodarczą

Profesjonalna i wykwalifikowana kadra nauczycieli języków obcych zapewni Ci bezstresową naukę języka angielskiego w branży gastronomicznej!

Wybierając zawód technik żywienia i usług gastronomicznych, w ramach przedmiotu zawodowego język angielski w gastronomii, poznasz słownictwo określające stanowiska pracy w branży gastronomicznej, rodzaje zakładów gastronomicznych i ich wyposażenie, produkty spożywcze i procesy przygotowywania dań Ponadto, rozwiniesz swoje umiejętności językowe w zakresie komunikacji w miejscu pracy, udzielania instrukcji i wydawania poleceń.