Technik technologii żywności

Technikum Nr 1

Jeśli jesteś zwolennikiem dbałości o zdrowy tryb życia i zdrowego odżywiania się, masz chęć kształtować dobre zwyczaje żywieniowe… Chcesz wiedzieć, dlaczego czekolada rozpływa się w ustach lub czym różni się masło od margaryny i dlaczego chleb ma rumianą skórkę? Zawód TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI jest właśnie dla Ciebie! Ucząc się na tym kierunku masz możliwość uzyskania dwóch zawodów: cukiernika i technika technologii żywności

  • Zajęcia praktyczne prowadzone są w nowoczesnych, dobrze wyposażonych szkolnych pracowniach przedmiotowych
  • Praktyki zawodowe w: restauracjach, hotelach, firmach cateringowych itp. (w klasie III i IV) 
  • Praktyki zagraniczne
  • Projekty unijne
  • W trakcie nauki będziesz miał możliwość uczestnictwa w  szkoleniach zawodowych np.: z carvingu, dietetycznym, barmańskim, baristycznym

*SPC.01 – Produkcja wyrobów cukierniczych w klasie III

*SPC.07 – Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych w klasie V

PRZEDMIOTY ZAWODOWE: gospodarka magazynowa i podstawy zarządzania, procesy produkcji wyrobów cukierniczych, technologia produkcji cukierniczej, analiza żywności, podstawy analizy żywności, nadzorowanie produkcji w zakładzie przetwórstwa spożywczego, język obcy zawodowy.

  • Wybrać dalsze kształcenie w wyższych uczelniach np. na kierunkach: technologia żywności, dietetyka i innych
  • Podjąć pracę np. w: zakładach spożywczych, laboratoriach zakładowych
  • Prowadzić własną działalność gospodarczą

Profesjonalna i wykwalifikowana kadra nauczycieli języków obcych zapewni Ci bezstresową naukę języka angielskiego w branży cukierniczej!

Wybierając zawód technik technologii żywności, w ramach przedmiotu zawodowego język angielski w produkcji cukierniczej, poznasz słownictwo określające strukturę organizacyjną i wyposażenie zakładu cukierniczego, stanowiska pracy i zakres obowiązków pracowników cukierni, wyroby cukiernicze i surowce niezbędne do ich przygotowania. Ponadto, rozwiniesz swoje umiejętności językowe w zakresie porozumiewania się z klientem i współpracownikami w miejscu pracy.