Technikum Nr 1









Jeśli jesteś zwolennikiem dbałości o zdrowy tryb życia i zdrowego odżywiania się, masz chęć kształtować dobre zwyczaje żywieniowe… Chcesz wiedzieć, dlaczego czekolada rozpływa się w ustach lub czym różni się masło od margaryny i dlaczego chleb ma rumianą skórkę? Zawód TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI jest właśnie dla Ciebie! Ucząc się na tym kierunku masz możliwość uzyskania dwóch zawodów: cukiernika i technika technologii żywności

PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU
- Zajęcia praktyczne prowadzone są w nowoczesnych, dobrze wyposażonych szkolnych pracowniach przedmiotowych
- Praktyki zawodowe w: restauracjach, hotelach, firmach cateringowych itp. (w klasie III i IV)
- Praktyki zagraniczne
- Projekty unijne
- W trakcie nauki będziesz miał możliwość uczestnictwa w szkoleniach zawodowych np.: z carvingu, dietetycznym, barmańskim, baristycznym
WAŻNE !!!
- Okres nauki: 5 lat
- Przedmiot w zakresie rozszerzonym: chemia
- Nauczane języki: angielski i niemiecki
- Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminów zawodowych możesz uzyskać tytuł technika technologii żywności oraz przystąpić do egzaminu maturalnego
- Każdy uczeń musi przystąpić do egzaminu zawodowego:
*SPC.01 – Produkcja wyrobów cukierniczych w klasie III
*SPC.07 – Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych w klasie V
Kierunek znalazł się w wykazie zawodów deficytowych w powiecie otwockim
PRZEDMIOTY ZAWODOWE: gospodarka magazynowa i podstawy zarządzania, procesy produkcji wyrobów cukierniczych, technologia produkcji cukierniczej, analiza żywności, podstawy analizy żywności, nadzorowanie produkcji w zakładzie przetwórstwa spożywczego, język obcy zawodowy.
A CO MOŻESZ PO SZKOLE ?
- Wybrać dalsze kształcenie w wyższych uczelniach np. na kierunkach: technologia żywności, dietetyka i innych
- Podjąć pracę np. w: zakładach spożywczych, laboratoriach zakładowych
- Prowadzić własną działalność gospodarczą
Profesjonalna i wykwalifikowana kadra nauczycieli języków obcych zapewni Ci bezstresową naukę języka angielskiego w branży cukierniczej!
Wybierając zawód technik technologii żywności, w ramach przedmiotu zawodowego język angielski w produkcji cukierniczej, poznasz słownictwo określające strukturę organizacyjną i wyposażenie zakładu cukierniczego, stanowiska pracy i zakres obowiązków pracowników cukierni, wyroby cukiernicze i surowce niezbędne do ich przygotowania. Ponadto, rozwiniesz swoje umiejętności językowe w zakresie porozumiewania się z klientem i współpracownikami w miejscu pracy.