Uczennica ZSEG z klasy 4 d Marta Grzegrzółka uzyskała stypendium w ramach projektu „Mazowiecki program stypendialny dla uczniów szkół zawodowych 2024/2025″, którego celem jest rozwijanie kompetencji zawodowych.
Marta przeznaczyła w dużej mierze stypendium na rozwój swoich umiejętności w zawodzie cukiernika. Opracowała recepturę oraz wykonała przy zastosowaniu najnowszych technik monoporcję o nazwie „Pinola”. Czerwony zamsz, żółty lemon curd i zielona pistacja nawiązują do barw obecnych w logo szkoły, dzięki czemu deser zyskał symboliczny i wizualnie spójny charakter. Deser składa się z kilku warstw: financiera z orzechów laskowych, chrupki migdałowej z suszoną żurawiną, warstwy porzeczkowo-cytrynowej oraz namelaki z pędów sosny.
Gratulujemy Marcie kreatywności – deser nie tylko jest piękny, ale również pyszny!
Opiekunem merytorycznym jest pani Ewa Jedynak.



