Cześć Szkoło! Hola Escuela! – tak powiedzieliby Hiszpanie. Pozdrawiamy Was ponownie i wracamy z kolejną porcją wiadomości z przecudownej Hiszpanii. Nie zdążyliśmy się obejrzeć, a pierwszy tydzień praktyk minął, jak w mgnieniu oka. Właśnie w tej relacji chcielibyśmy przedstawić Wam nasze miejsca odbywania praktyk zawodowych oraz pokazać niektóre z wykonywanych przez nas zadań.
Praktyki od poniedziałku do piątku realizujemy w firmach, biurach, hotelach i restauracjach położonych w samym centrum Alicante. Grupa uczniów kształcących się w zawodzie technik ekonomista realizuje swoje zadania zawodowe w firmie zarządzającej projektami europejskimi „Universal Mobility” – tutaj praktykę odbywają Angelika, Hanna i Julia. Natomiast Jakub i Marcel poszerzają swoje kompetencje zawodowe w firmie produkcyjno-handlowo-usługowej „Tuco”. Do zadań ekonomistów należy m.in.: wykonywanie prac związanych z organizacją pracy biurowej, prowadzenie dokumentacji biurowej, sporządzanie pism wewnętrznych i zewnętrznych, przeprowadzanie inwentaryzacji, rejestrowanie faktur, archiwizowanie dokumentacji czy stosowanie technologii informacyjno-komunikacyjnej, w celu wykonywania researchu internetowego. Technicy rachunkowości, czyli Igor i Jakub praktykę zawodową odbywają w dziale księgowym zakładu handlowo-usługowego „Reformas Alacant”. Obowiązki chłopaków polegają na: poznawaniu funkcjonowania działu księgowego, sporządzaniu dokumentacji kadrowej, prowadzeniu analizy zatrudnienia i wynagrodzeń, a także prowadzeniu rozliczeń finansowych z kontrahentami i podmiotami rynku finansowego. Klaudia, Natalia, Oliwia i Weronika kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych swoje doświadczenie zawodowe zdobywają w renomowanych restauracjach „Sale & Pepe Castaños” oraz „El Pont”. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mają za zadanie m.in.: pomoc w kuchni przy sporządzaniu półproduktów, wyrobów gotowych i napojów, produkcję wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, produkcję wyrobów cukierniczych, mięsnych i rybnych oraz obsługiwanie urządzeń magazynowych, jak również zapoznanie się z dokumentacją magazynową, posługiwanie się aparaturą kontrolno-pomiarową czy przygotowanie sali konsumpcyjnej do obsługi gości. Hotele „La Milagrosa” oraz „Urban Rooms”, to miejsca sprawowania praktyki zawodowej przez Gabrysię, Julię, Małgosię oraz Michała uczących się w zawodzie technik hotelarstwa. Przedstawiciele hotelarstwa przygotowują jednostki mieszkalne do przyjęcia gości, jak również dobierają surowce do przyrządzania potraw, organizują salę konsumencką do obsługi gości oraz obserwują pracę na recepcji.
Jak zobaczycie na zdjęciach, dzielnie pracujemy nad powierzonymi zadaniami, a jednocześnie poznajemy gościnność, otwartość i różnorodność Hiszpanów. Im dłużej jesteśmy w uroczej Hiszpanii, tym lepiej idzie nam komunikacja w języku angielskim, a także próbujemy swoich sił w porozumiewaniu się w języku hiszpańskim. Oprócz tego rozwijamy rzeczową wiedzę i kształtujemy w sobie umiejętności zawodowe. W dodatku coraz rzadziej towarzyszy nam stres, a sprzyjająca aura dodatkowo motywuje nas do pracy. Niezmiernie ciekawe są te praktyki zawodowe! Estas prácticas profesionales son muy interesantes!
Także, jak widzicie – w ciągu tygodnia nie opalamy się, działamy! O dobre imię ZSEG dbamy! Na odpoczynek będzie jeszcze czas, ale to w następnej relacji