Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Otwocku – to największa placówka powiatu otwockiego ukierunkowana na kształcenie zawodowe. Każdego roku kształcimy ponad 800 uczniów w zakresie ekonomii, hotelarstwa, gastronomii w nowocześnie wyposażonych pracowniach.
Kształcimy w następujących zawodach
W Technikum nauka trwa 5 lat.
Uczeń po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminów maturalnych i egzaminów z kwalifikacji zawodowych otrzymuje świadectwo maturalne oraz uzyskuje tytuł technika.
![](http://zseg.edu.pl/wp-content/uploads/2023/03/tabela-zawody.jpeg)
Nauka w szkole branżowej trwa 3 lata.
Kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe.
Szkoła przygotowuje uczniów do pracy lub dalszego kształcenia w danym zawodzie.
Uczeń może po ukończeniu szkoły kontynuować naukę w Szkole Branżowej II stopnia i uzyskać tytuł technika oraz zdać maturę.
![](http://zseg.edu.pl/wp-content/uploads/2023/03/Branzowa-Szkola-I-Stopnia-Nr-1-1-1024x179.jpg)