Szkolny Konkurs Gastronomiczny Potrawa inspirowana polską literaturą XIX i XX w.
W ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa na lata 2021-2025 uczniowie Technikum Nr 1 w klasach o profilu: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik technologii żywności brali udział w konkursie literacko-gastronomicznym pt. Potrawa inspirowana polską literaturą XIX i XX w.
W pierwszym etapie konkursu zadaniem młodzieży było:
– przeczytać dzieło literackie,
– na jego podstawie wyszukać opis potrawy, którą delektowali się bohaterowie literaccy,
– sporządzić recepturę dania,
– przygotować potrawę i przesłać jej zdjęcie i recepturę drogą elektroniczną.
Do drugiego etapu zakwalifikowało się pięć najlepszych dwuosobowych zespołów. Finał konkursu odbył się 30 listopada 2022 r. w pracowni technologicznej. Wszystkie zespoły prezentowały bardzo wysoki poziom umiejętności kulinarnych.
Jury w składzie: Ewa Jedynak, Elżbieta Nowak, Katarzyna Szeląg i Małgorzata Rosłoniec oceniało: organizację pracy, prawidłowość przeprowadzanych procesów, stopień trudności, wkład pracy, poprawność receptury, smak i prezentację potrawy.
Zespoły wykonały popisowe dania i zajęły następujące miejsca:
I miejsce ex aequo – Marta Grzęda klasa III T i Lena Broniszewska klasa III T za Tort orzechowy (inspiracja Granicą Zofii Nałkowskiej)
I miejsce – Daniel Kunikowski klasa IV T8 i Małgorzata Kulma klasa IV T8 za Polędwicę Wellington z leśnymi grzybami i sosem bearneńskim (Pan Tadeusz Adama Mickiewicza)
II miejsce ex aequo – Julia Adamiecka klasa III T i Patrycja Krzysztanek klasa III T za Sandacza saute na puree z ziemniaków i topinamburu ze szpinakiem, chipsem z boczku i sosem cytrynowo – szafranowym (Lalka Bolesława Prusa)
II miejsce – Jessika Melibruda klasa III T i Weronika Sokolik klasa III T za Chołodziec litewski (Pan Tadeusz Adama Mickiewicza)
III miejsce – Natalia Frelek klasa III T i Sandra Parol klasa III T za Ziemniaki z rosołem ( Chłopi Władysława Stanisława Reymonta).
Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy inwencji twórczej, zaangażowania, wysokiego poziomu wykonania i prezentacji smacznych dań.
Gratulacje dla zwycięzców!