Zespół Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych w Otwocku – to największa placówka powiatu otwockiego ukierunkowana na kształcenie zawodowe. Położona jest w zalesionej części Otwocka. Na terenie o powierzchni 17 tys.m2. Bazę lokalową stanowi budynek z lat sześćdziesiątych, systematycznie remontowany i modernizowany. W 2006 roku rozbudowano szkołę tworząc jeden kompleks budynku obejmującego sale dydaktyczne i salę gimnastyczną wraz z zagospodarowaniem całego terenu szkoły.
Baza szkoły to:
- 24 sale dydaktyczne
- 4 pracownie komputerowe
- 3 pracownie multimedialne
- 2 pracownie gastronomiczne
- 2 pracownie obsługi konsumenta
- hala sportowa wyposażona w szatnie i natryski
- siłownia
- sala do aerobiku
- boisko wielofunkcyjne, bieżnia i skocznia
- siłownia na powietrz
- parking
- gabinet pielęgniarki
- biblioteka
- szatnia wyposażona w indywidualne szafki
- 2 szatnie dla uczniów klas gastronomicznych
- gabinety psychologa i pedagoga