Inicjatywy i działania podejmowane przez panią Apolonię Żołądek na stanowisku Dyrektora Szkoły:
- dalsze pozyskiwanie środków finansowych
- szkoła pionierem w pozyskiwaniu środków unijnych
- organizowanie działalności gospodarczej szkoły
- dokończenie rozpoczętej budowy gmachu szkolnego C, oddanie do użytku dodatkowych siedmiu klas lekcyjnych
- zaadaptowanie dwóch salek lekcyjnych na zajęcia wychowania fizycznego
- wybudowanie pełnowymiarowej sali gimnastycznej, z salą do aerobiku, siłownią i łącznika, który połączył dwa istniejące budynki, 11 sal lekcyjnych, bibliotekę i pokój nauczycielski
- otwarcie stołówki szkolnej – funkcjonowała przez kilka lat
- zorganizowanie pracowni obsługi konsumenta
- gruntowna modernizacja pracowni gastronomicznych, pracowni komputerowych
- ulepszanie i rozwijanie zaplecza komputerowego, technodydaktycznego i internetowego
- zainstalowanie sieci internetowej NEOSTRADA
- założenie monitoringu, a w bibliotece Internetowego Centrum Informacji Multimedialnej
- otwarcie w pełni wyposażonej czterostanowiskowej strzelnicy sportowej
- utworzenie Izby Pamięci poświęconej Żołnierzom Armii Krajowej VII Obwodu Obroża
- przekazanie szkole pod opiekę Sztandaru Batalionów Chłopskich Oddział w Karczewie oraz Sztandaru Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej Okręgu Warszawa- Powiat Koło Nr 4 „Fromczyn” w Otwocku
- odsłonięcie tablicy pamiątkowej w hołdzie patronowi szkoły – Stanisławowi Staszicowi i pokoleniom uczniów ZSEG, inauguracyjny hymn szkoły
- podpisanie umowy z Filharmonią Narodową w Warszawie na comiesięczny koncert muzyczny w szkole
- uhonorowanie wybitnych uczniów przez wpis do Złotej Księgi
- zagospodarowanie terenu wokół szkoły
- powołanie Technikum Gastronomicznego, Liceum Zawodowego (zawody – kelner bufetowy, gastronomia)
- powołanie Studium Ekonomicznego
- zorganizowanie kursów przygotowujących do zdawania egzaminów eksternistycznych przez dorosłych, przeprowadzanie egzaminów eksternistycznych w zawodzie technik ekonomista
- przeprowadzanie egzaminów eksternistycznych przez Państwową Komisję Egzaminacyjną
- wprowadzenie nowych kierunków kształcenia – technik agrobiznesu, technik ochrony środowiska
- przy szkole działał Ośrodek Dokształcania i Doskonalenia Zawodowego
- zmiana struktury szkoły (2002 r.): Technikum Nr 1, Liceum Profilowane Nr I, Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 1, wieczorowe Liceum Ekonomiczne
- przekształcenie dwuletniej Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 1 w trzyletnią ZSZ (2012 r.), zlikwidowanie Liceum Profilowanego Nr I (2013 r.)
- reforma edukacji (2017/2018) – przekształcenie zasadniczej szkoły zawodowej w szkołę branżową I stopnia, wprowadzenie 5-letniego technikum
- w 1995 roku wprowadzenie obowiązującej do dziś nazwy Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. St. Staszica w Otwocku
- nadanie ZSEG imienia Stanisława Staszica oraz Sztandaru Szkoły
- współpraca z instytucjami patronackimi
- od 2007 roku realizowanie projektów unijnych w ramach programu Leonardo da Vinci i Europejskiego Funduszu Społecznego Kapitał Ludzki, Erasmus+
- wymiana międzynarodowa uczniów – nawiązanie współpracy ze szkołą w Leenestadt w Niemczech oraz ze Szkołą Gastronomiczną w Saint Amand-Montrond we Francji
- staże zagraniczne w krajach Unii Europejskiej
- realizacja Job shadowing – działania w ramach projektu Erasmus + -Mobilność kadry edukacji szkolnej
- innowacje pedagogiczne: technik ekonomista /klasa wojskowo – sportowa z językiem angielskim dowodzenia/; technik ekonomista /klasa wojskowo – policyjna/; technik hotelarstwa /klasa personelu pokładowego/; technik żywienia i usług gastronomicznych /klasa promotor zdrowia i urody/; kelner /manager organizacji przyjęć/; technik żywienia i usług gastronomicznych /dietetyka-akademia zdrowia/; technik technologii żywności /klasa manager zdrowej żywności i żywienia/ oraz technik rachunkowości /specjalność manager przedsiębiorstwa/; technik hotelarstwa /klasa patronacka Doubletree by Hilton Warszawa-specjalność organizacji spotkań biznesowych i konferencji/
- jubileusze szkoły –30-lecie, 40-lecie, 45-lecie, 50-lecie (2013 rok – Złoty Jubileusz)
- wydanie publikacji książkowej pt.50 lat Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Stanisława Staszica w Otwocku 1963- 2013