Kucharz/Cukiernik/Sprzedawca/Kelner

Kucharz

Jeśli lubisz przyrządzać posiłki, umiesz odnaleźć się w kuchni i wykorzystywać jej wyposażenie oraz posiadasz wyostrzony zmysł smaku i węchu, to predyspozycje do wykonywania zawodu już masz. KUCHARZ to zawód idealny dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne!

  • Zajęcia praktyczne
    w renomowanych hotelach, restauracjach
  • Zajęcia z procesów  technologicznych
    w nowoczesnych szkolnych pracowniach przedmiotowych
  • Okres nauki: 3 lata
  •  Język obcy: język angielski
  • Kwalifikacje wyodrębnione
    w zawodzie:

* HGT.02 – Przygotowywanie i wydawanie dań

  • Odbędziesz zajęcia praktyczne u pracodawcy w klasie II i III
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • Wyposażenie zakładów gastronomicznych
  • Procesy technologiczne w gastronomii
  • Język obcy w gastronomii
  • Wybrać dalsze kształcenie  w Branżowej Szkole II Stopnia  
  • Podjąć pracę w hotelach, restauracjach, firmach cateringowych
  • Prowadzić własną działalność gospodarczą

Wybierając zawód kucharz, w ramach przedmiotu zawodowego język angielski w gastronomii, poznasz słownictwo określające naczynia kuchenne, produkty spożywcze, czynności zawodowe związane z przygotowaniem dań i napojów. Ponadto, rozwiniesz swoje umiejętności językowe w zakresie porozumiewania się ze współpracownikami i przełożonymi w miejscu pracy. Nauka języka zawodowego rozpoczyna się już w klasie pierwszej. Szczegółowy rozkład godzin:Klasa I – 1 godzina, klasa II – 2 godziny


Cukiernik

Jeśli twoją pasją są wypieki, interesujesz się    cukiernictwem, lubisz tworzyć nowe kompozycje smakowe deserów to zawód  CUKIERNIK jest właśnie dla Ciebie!  Cukiernik dba o należyte przechowywanie produktów spożywczych, zna dokładne proporcje tworzenia wyrobów cukierniczych oraz różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności.Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły. Jest to zawód dla ludzi z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.Zawód cukiernika może okazać się dobrym wyborem również z tego względu, że daje wiele potencjalnych możliwości zatrudnienia

PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU – SZKOŁA ORGANIZUJE:

  • Zajęcia praktyczne w zakładach cukierniczych i piekarskich, cukierniach
  • Zajęcia z procesów produkcji cukierniczej
    w nowoczesnych szkolnych pracowniach przedmiotowych

WAŻNE !!!

  • Okres nauki: 3 lata
  •  Język obcy: język angielski
  • Kwalifikacje wyodrębnione
    w zawodzie: SPC.01 – Produkcja wyrobów cukierniczych Odbędziesz zajęcia praktyczne

A CO PO SZKOLE ? – MOŻESZ:

  • Wybrać dalsze kształcenie  w Branżowej Szkole II Stopnia  
  • Podjąć pracę w zakładach cukierniczych lub piekarskich, cukierniach
  • Prowadzić własną działalność gospodarczą

WYBRANE PRZEDMIOTY ZAWODOWE:

  • Technika w produkcji cukierniczej
  • Gospodarka magazynowa
    w zakładzie cukierniczym
  • Procesy produkcji wyrobów cukierniczych
  • Technologia produkcji cukierniczej
  • Język obcy zawodowy

Sprzedawca


Kelner

Jeśli interesujesz się żywnością i żywieniem, jesteś  komunikatywny i lubisz nowe wyzwania,  to ten  zawód jest właśnie dla Ciebie!  Kelner to pewny i dobrze płatny zawód poszukiwany na polskim i zagranicznym rynku pracy. To bliski kontakt z ludźmi i wspaniała przygoda.  

  • Zawód ten tylko rozpoczyna Twoją karierę w gastronomii – po tym kierunku możesz szybko awansować i  zostać menagerem bądź kierownikiem sali!
  • Zajęcia z obsługi konsumenta oraz podstaw miksologii
    w nowoczesnych szkolnych pracowniach przedmiotowych
  • Zajęcia praktyczne u pracodawcy w klasie II i III
    w renomowanych hotelach, restauracjach, kawiarniach
  • Okres nauki: 3 lata
  • Język obcy: język angielski
  • Każdy uczeń musi przystąpić do egzaminu zawodowego
  • Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich – egzamin w klasie III
  • Wybrać dalsze kształcenie  w branżowej szkole II stopnia lub liceum ogólnokształcącym  
  • Podjąć pracę w hotelach, restauracjach, kawiarniach, salach bankietowych, firmach cateringowych itp.
  • Prowadzić własną działalność gospodarczą