Kucharz
Jeśli lubisz przyrządzać posiłki, umiesz odnaleźć się w kuchni i wykorzystywać jej wyposażenie oraz posiadasz wyostrzony zmysł smaku i węchu, to predyspozycje do wykonywania zawodu już masz. KUCHARZ to zawód idealny dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne!






PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU – SZKOŁA ORGANIZUJE:
- Zajęcia praktyczne
w renomowanych hotelach, restauracjach - Zajęcia z procesów technologicznych
w nowoczesnych szkolnych pracowniach przedmiotowych
WAŻNE !!!
- Okres nauki: 3 lata
- Język obcy: język angielski
- Kwalifikacje wyodrębnione
w zawodzie:
* HGT.02 – Przygotowywanie i wydawanie dań
- Odbędziesz zajęcia praktyczne u pracodawcy w klasie II i III
WYBRANE PRZEDMIOTY ZAWODOWE:
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
- Wyposażenie zakładów gastronomicznych
- Procesy technologiczne w gastronomii
- Język obcy w gastronomii
A CO PO SZKOLE ? – MOŻESZ:
- Wybrać dalsze kształcenie w Branżowej Szkole II Stopnia
- Podjąć pracę w hotelach, restauracjach, firmach cateringowych
- Prowadzić własną działalność gospodarczą
Wybierając zawód kucharz, w ramach przedmiotu zawodowego język angielski w gastronomii, poznasz słownictwo określające naczynia kuchenne, produkty spożywcze, czynności zawodowe związane z przygotowaniem dań i napojów. Ponadto, rozwiniesz swoje umiejętności językowe w zakresie porozumiewania się ze współpracownikami i przełożonymi w miejscu pracy. Nauka języka zawodowego rozpoczyna się już w klasie pierwszej. Szczegółowy rozkład godzin:Klasa I – 1 godzina, klasa II – 2 godziny
Cukiernik
Jeśli twoją pasją są wypieki, interesujesz się cukiernictwem, lubisz tworzyć nowe kompozycje smakowe deserów to zawód CUKIERNIK jest właśnie dla Ciebie! Cukiernik dba o należyte przechowywanie produktów spożywczych, zna dokładne proporcje tworzenia wyrobów cukierniczych oraz różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności.Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły. Jest to zawód dla ludzi z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.Zawód cukiernika może okazać się dobrym wyborem również z tego względu, że daje wiele potencjalnych możliwości zatrudnienia





PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU – SZKOŁA ORGANIZUJE:
- Zajęcia praktyczne w zakładach cukierniczych i piekarskich, cukierniach
- Zajęcia z procesów produkcji cukierniczej
w nowoczesnych szkolnych pracowniach przedmiotowych
WAŻNE !!!
- Okres nauki: 3 lata
- Język obcy: język angielski
- Kwalifikacje wyodrębnione
w zawodzie: SPC.01 – Produkcja wyrobów cukierniczych Odbędziesz zajęcia praktyczne
A CO PO SZKOLE ? – MOŻESZ:
- Wybrać dalsze kształcenie w Branżowej Szkole II Stopnia
- Podjąć pracę w zakładach cukierniczych lub piekarskich, cukierniach
- Prowadzić własną działalność gospodarczą
WYBRANE PRZEDMIOTY ZAWODOWE:
- Technika w produkcji cukierniczej
- Gospodarka magazynowa
w zakładzie cukierniczym - Procesy produkcji wyrobów cukierniczych
- Technologia produkcji cukierniczej
- Język obcy zawodowy
Sprzedawca
Kelner
Jeśli interesujesz się żywnością i żywieniem, jesteś komunikatywny i lubisz nowe wyzwania, to ten zawód jest właśnie dla Ciebie! Kelner to pewny i dobrze płatny zawód poszukiwany na polskim i zagranicznym rynku pracy. To bliski kontakt z ludźmi i wspaniała przygoda.








PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU – SZKOŁA ORGANIZUJE:
- Zawód ten tylko rozpoczyna Twoją karierę w gastronomii – po tym kierunku możesz szybko awansować i zostać menagerem bądź kierownikiem sali!
- Zajęcia z obsługi konsumenta oraz podstaw miksologii
w nowoczesnych szkolnych pracowniach przedmiotowych - Zajęcia praktyczne u pracodawcy w klasie II i III
w renomowanych hotelach, restauracjach, kawiarniach
WAŻNE !!!
- Okres nauki: 3 lata
- Język obcy: język angielski
- Każdy uczeń musi przystąpić do egzaminu zawodowego
- Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich – egzamin w klasie III

A CO PO SZKOLE ? – MOŻESZ:
- Wybrać dalsze kształcenie w branżowej szkole II stopnia lub liceum ogólnokształcącym
- Podjąć pracę w hotelach, restauracjach, kawiarniach, salach bankietowych, firmach cateringowych itp.
- Prowadzić własną działalność gospodarczą
WYBRANE PRZEDMIOTY ZAWODOWE: technologia gastronomiczna, obsługiwanie gości, rozliczenia usług kelnerskich, podstawy miksologii, pracownia technologii gastronomicznej, podstawy żywienia, język obcy w gastronomii