Technikum Nr 1






Jeśli interesujesz się zdrowym stylem życia, chcesz promować dobre nawyki żywieniowe, a także chcesz się nauczyć różnych technik kulinarnych, układać jadłospisy oraz organizować przyjęcia okolicznościowe to ten zawód jest właśnie dla Ciebie!

PRAKTYCZNA NAUKA ZAWODU
- Możliwość uczestnictwa w szkoleniach zawodowych np.: z carvingu, dietetycznym, barmańskim czy baristycznym
- Praktyki zawodowe w: restauracjach, hotelach, firmach cateringowych itp. (4 tygodnie w klasie III i 4 tygodnie w klasie 4)
- Praktyki zagraniczne
- Projekty unijne
- Zajęcia praktyczne prowadzone są w nowoczesnych, dobrze wyposażonych szkolnych pracowniach przedmiotowych
WAŻNE !!!
- Okres nauki: 5 lat
- Przedmiot w zakresie rozszerzonym: język angielski
- Nauczane języki: angielski i niemiecki
- Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminów zawodowych możesz uzyskać tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych oraz przystąpić do egzaminu maturalnego
- Każdy uczeń musi przystąpić do egzaminu zawodowego:
*HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań w klasie IV
*HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych w klasie V
PRZEDMIOTY ZAWODOWE: technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, procesy technologiczne w gastronomii, wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii, zasady żywienia, obsługa klientów w gastronomii, planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej, organizacja produkcji gastronomicznej, język obcy w gastronomii.
A CO MOŻESZ PO SZKOLE ?
- Wybrać dalsze kształcenie w wyższych uczelniach na kierunkach, np.: żywienie człowieka, dietetyka i innych
- Podjąć pracę w zakładach gastronomicznych, hotelach, restauracjach, cateringu
- Prowadzić własną działalność gospodarczą
Profesjonalna i wykwalifikowana kadra nauczycieli języków obcych zapewni Ci bezstresową naukę języka angielskiego w branży gastronomicznej!
Wybierając zawód technik żywienia i usług gastronomicznych, w ramach przedmiotu zawodowego język angielski w gastronomii, poznasz słownictwo określające stanowiska pracy w branży gastronomicznej, rodzaje zakładów gastronomicznych i ich wyposażenie, produkty spożywcze i procesy przygotowywania dań Ponadto, rozwiniesz swoje umiejętności językowe w zakresie komunikacji w miejscu pracy, udzielania instrukcji i wydawania poleceń.